Víno – bílé, červené, růžové a stále dobré

Víno je alkoholický nápoj vyráběný z hroznů vinné révy. Jeho konzumace je i velmi oblíbená, i když ne tolik jako konzumace piva. Jak se víno vyrábí, jak se pije a jak se také správně skladuje, prozradí následující řádky.

Výroba vína

Výroba kvalitního vína nezačíná jeho sklizní, to vám potvrdí každý vinař. O víno je totiž třeba pečovat už když roste a dozrává. Následná sklizeň se provádí buď ručně (u kvalitních jakostních vín), anebo strojově (drtivá většina vín). Následuje lisování, kdy se z hroznů získá šťáva, která se nechá kvasit. Tolik v jednoduchosti k výrobě vína. Specifika ve výrobě červeného, bílého a růžového vína by byla na delší povídání.

Správná konzumace vína

Zde se však zaměříme na detaily a rozdíly mezi konzumací bílého a červeného vína. Bílé víno se totiž většinou konzumuje chlazené z vyšších skleniček. Červené naopak mívá pokojovou teplotu a pije se z baňatějších skleniček. Růžové víno se pak pije ani teplé ani moc studené. K vychutnávání vína je vhodné volit spíše dražší přívlastková vína. Pro „zapíjení jídla“ tedy k běžné konzumaci postačí jakostní vína či „obyčejnější“ přívlastková.

Skladování vína

U vín určených k okamžité spotřebě není třeba nijak zvlášť řešit uskladnění. Zkrátka se vypijí dříve než by se mohla zkazit. U dražších archivních vín je však třeba dodržet jisté zásady. Jinak se může stát, že víno otevřete a bude zkažené, tudíž nepitelné a to bez ohledu na to, že mohlo mít hodnotu i několika tisíc.  Taková vína je proto dobré skladovat v ideálním prostředí, například ve sklípku. Důležitou zásadou je rovněž to, že by mělo víno namáčet korek, který jinak vyschne, do lahve se dostane vzduch i bakterie a plísně a víno zkysne.

Máte-li rádi víno, sdílejte tento článek, anebo nahlédněte do kategorie Víno na webu Alkoholium.cz (http://www.alkoholium.cz/category/vino/)

Tagy:, , , , , , , , ,

3 responses to “Víno – bílé, červené, růžové a stále dobré”

  1. Alkoholik says :

    Víno je dobré ať je červené nebo bílé. Ale musí se opravdu dobře skladovat, zvlášť jde-li o vína archivní!

Napsat komentář